"(Sec + Priv)gov= Ús ètic de la Tecnología"  

 

29 aoctubre 2019 1

El passat 29 d'octubre es va celebrar, a FIRA Gran Via, Pavelló 4, Sala 4.1, en el marc del "Barcelona Cybersecurity Congress" el VIII Congrés sota el lema "(Sec + Priv)gov= Ús ètic de la Tecnología".

L'acte va ser inaugurat pel Sr. Jordi Puigneró, Conseller del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, que va fer una exposició de la importància de les tecnologies de la informació, el paper rellevant dels professionals del sector i l'aposta decidida del Govern en apuntalar la seva acció de govern en les noves tecnologies.

 

29 aoctubre 2019 9

 

Rolf von Roessing, Vice Chair Board of Directors and next Chair d'ISACA Internacional va ser el primer conferenciant del Congrés i va fer referència de la importància de la ciberseguretat en la nova era de la societat digital i la important contribució que ISACA, a través dels seus socis, fan en la governança dels sistemes d'informació i de la ciberseguretat en particular, destacant l'eina que representa COBIT en el manteniment i desenvolupament d'aquesta governança.

29 aoctubre 2019 4

 

Joan Barceló, President d'ISACA Barcelona, va doner per inaugurat el VIII Congrés ISACA Barcelona agraint l'assistència dels congressistes, patrocinadors per la seva aportació, als ponents i a FIRA per la cessió de l'espai. Va destacar la àmplia participació en el Congrés convertint-se en un en major nombre de participants.

29 aoctubre 2019 18

El Congrés va ser conduït per la nostra companya Rosa Ortuño i al qual van assistir més de 220 destacats congressistes, alts directius d'empreses líders i un elevat nombre d'institucions del sector públic, va comptar amb el patrocini de Deloitte, Auren, s21sec, Vintegris, OptimumTIC, Andornet i ITACA. I és que estem en un moment crucial en què ISACA té un paper rellevant. Per això, comptem amb ponents de primer nivell que ens van il·lustrar sobre aquestes tendències.

Així, Ángel Gómez de Ágreda, Analista geopolítico. Autor del llibre 'Mundo Orwell',  ens va proposar un avís per a navegants -de la xarxa i de la vida quotidiana- enfront als desafiaments d'un nou món. Un món definit per l'acceleració dels canvis tecnològics que se'ns imposen en tots els àmbits de la vida quotidiana a una velocitat desenfrenada, determinant la nostra manera de relacionar-nos, de treballar i fins i tot de pensar. Un món que implica, a més, perills substancials per als valors, identitats i concepcions que ens han acompanyat, almenys, des de la Il·lustració. Alguns d'aquests perills són inimaginables; altres, previsibles, i fins i tot altres suposen ja una amenaça palpable per a la nostra seguretat i la nostra llibertat.

Shuaib Siddiqui, d'i2Cat, ens va il·lustrar sobre el 5G i aquells aspectes més importants sobre la seguretat a tenir en compte com pot ser tenir una seguretat de la interfície aèria més forta, privadesa millorada de l'usuari, un marc d'autenticació millorada i una millor seguretat en itinerància. També va recalcar que la IA és imprescindible en l'entorn del 5G i que el Blockchain pot contribuir en la seguretat.

29 aoctubre 2019 5

Seguidament fou el torn de la taula rodona Dones: Essencials per liderar el canvi tecnològic. La taula va ser moderada per Olga Sánchez i la participació de Laia Porcar, Information Security Director del Banco Sabadell, Lourdes Mercadal, Directora Transformación Digital i Projectes Bancaris de CaixaBank, Raquel Delgado, Directora de Compliment Normatiu al CESICAT, Olga Forne, CISO Media i Concepción Cordón, Cap de Gestió de Riscos (Empresa Municipal Aguas de Málaga, S.A.) Ens van fer una exposició de les dificultats per avançar professionalment, però amb autoconfiança i perseverança es pot assolir les fites. També van comentar la necessitat de tenir referències femenines en el camp de la tecnologia, que hi ha però que no es fa ressò d'elles, i això facilitaria la incorporació de més dones en l'àmbit de les noves tecnologies.

Després del dinar va ser el torn d'Antonio Ramos, Soci Fundador, COO de LEET Security i Vicepresident d'ISACA Madrid ens va explicar d'una metodologia d'etiquetatge de la seguretat rigorosa i transparent i que consta d'una guia de qualificació que recull amb tot detall els procediments i els més de 1100 controls per determinar la qualificació dels nivells de seguretat proporcionats pels proveïdors en cada servei. Es tracta d'una metodologia que pretén contemplar tots els controls de les diferents normatives, regulacions i lleis que s'han de complir.

29 aoctubre 2019 14

Tot seguit la taula “Ètica i límits en la Intel·ligència Artificial” moderada per Oriol Vilàs, Coordinador de la Comissió Inter-col·legial d'intel·ligència Artificial i amb la participació de Marcel Cano, professor d’Ètica a la Facultat de Filosofia de la UB, Karina Gibert, Catedràtica d'IDEAI-UPC  (Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center) Vicedegana de Big Data, Data Science i Artificial Inteligence del Col·legi Oficial d'Enginyeria Informàtica de Catalunya, Eva Martin, enginyera industrial, co-fundadora i CEO de Tiendeo i David Puentes, Coordinador de l´estratègia catalana en IA en la Secretaria de Polítiques Digitals CTTI Generalitat de Catalunya. Els participants de la taula van insistir en la necessitat d’introduir l’ètica ja des del principi de la construcció de l’IA encara reconeixen les diferents cultures que poden portar a diferents interpretacions de la moral i l’ètica.

Finalment Jesús Maqueda Bueno, Senior Security Analysta a Deloitte amb el sugerent t´tol de la seva ponencia MISP: El día a día en un SOC ens va acostar a la problemàtica de la gestió d'un SOC i de la necessitat de disposar de les eines adequades per poder estar a l'altura dels atacs que constantment s'han d'enfrontar els seus professionals.

El Congrés el va presentar i va clausurar el nostre president Joan Barceló. Tota la junta d'ISACA Barcelona van voler reflectir el moment en què aquestes noves tendències impacten en les nostres vides i en el qual ja sembla que ens trobem en un punt de no retorn.

L’Hospitalet de Llobregat, 31 d’octubre 2019

Nota de Premsa

Resultat de l'enquesta

 

Calendaris

Octubre 2020
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dm
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Patrocinadors

Menu

Suport Institucional

Amunt